Τι να κάνετε αν βρείτε εγκαταλειμμένα κουτάβια-γατάκια

Τι να κάνετε αν βρείτε εγκαταλειμμένα κουτάβια-γατάκια

Κατανοώντας ότι από τις πρώτες σκέψεις κάποιου που βρίσκει εγκαταλειμμένα κουτάβια μπορεί να είναι η επικοινωνία με το τοπικό φιλοζωικό σωματείο, γράψαμε το παρακάτω κείμενο για να παρουσιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους έχουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε ως οργανισμός εθελοντών.

Η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει πάντα να είναι η ενημέρωση των εκ του νόμου αρμόδιων, δηλαδή του Δήμου Μαραθώνα. Ο Δήμος πρέπει να γνωρίζει τον βαθμό εγκατάλειψης και τον αριθμό των αδέσποτων, γι’ αυτό οφείλετε να καλέσετε πρώτα τον Δήμο.

Όσον αφορά το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη» σας γνωρίζουμε ότι σε αυτό είμαστε όλοι εθελοντές πολίτες που προσφέρουμε αφιλοκερδώς τον ελεύθερο χρόνο μας για την προστασία και την ευζωία των ζώων. Το σωματείο μας δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ή ενδιαίτημα για φιλοξενίες και δεν είναι καταφύγιο.

Όλα τα ζώα παραμένουν στα σπίτια και στις αυλές των εκάστοτε εθελοντών που τα βρήκαν και τα έσωσαν, μέχρι να δυναμώσουν και να μεγαλώσουν. Μετά επιστρέφουν στις γειτονιές τους εκτός φυσικά αν υιοθετηθούν.

Ως εκ τούτου σίγουρα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με την φιλοξενία ζώων που βρίσκουν άλλοι, πέραν της έκκλησης για φιλοξενία που μπορούμε να κάνουμε από τον ιστότοπό μας και την σελίδα μας στο facebook αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι εθελοντές είμαστε απασχολημένοι με παρατημένες γέννες και αδέσποτα ζώα επομένως δύσκολα θα βρεθεί χώρος. Εσείς θα πρέπει να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των ζώων όσον αφορά το χώρο τους. Βρείτε μία αυλή, ένα οικόπεδο, ένα μέρος μακριά από δρόμο.

Η διοίκηση του σωματείου που εκλέγεται δημοκρατικά και αποτελείται κι αυτή από εθελοντές, υποχρεούται να διαχειρίζεται τις δωρεές που δέχεται με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης, με σύνεση και αξιολογώντας το κάθε περιστατικό. Επομένως αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από δωρεές αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν εμβόλια, φάρμακα αποπαρασίτωσης, την στείρωση της μαμάς σκύλας ή γάτας, ακόμα και ειδική τροφή για νεογέννητα.

Τέλος, στο σωματείο λειτουργεί Πρόγραμμα Υιοθεσίας Αδέσποτων μέσω ειδικής πλατφόρμας στον επίσημο ιστότοπο. Εκεί αναρτώνται αδέσποτα που φροντίζονται από εθελοντές και ψάχνουν σπίτι. Για τα κουτάβια η ελάχιστη ηλικία υιοθεσίας είναι οι 8 εβδομάδες αλλά οι αναρτήσεις μπορούν να γίνουν νωρίτερα αν σε αυτές αναφέρεται ότι τα ζώα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για υιοθεσία. Αν θέλετε να προσθέσουμε ζώα στο πρόγραμμα υιοθεσιών διαβάστε τις οδηγίες στο σχετικό άρθρο.