Ποιοι είμαστε

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Τι είναι το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα;

Το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη» απαρτίζεται από εθελοντές πολίτες που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον ελεύθερο χρόνο τους για την προστασία και την ευζωία των ζώων στον ευρύτερο καλλικρατικό Δήμο Μαραθώνα και συγκεκριμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, όπως και στις κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα.

Το σωματείο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 όταν μια ομάδα φιλόζωων που ζουν σε αυτές τις περιοχές σκέφτηκαν πως μία οργανωμένη ομάδα θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα από ότι ο καθένας ξεχωριστά. Εκτός από τον επιμερισμό των εργασιών και τη συνισταμένη δύναμη των μελών που προκύπτει από τη σύστασή του, ένας νομικά αναγνωρισμένος σύλλογος μπορεί να συμμετέχει με τα μέλη του στην πενταμελή επιτροπή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων που ο κάθε Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να συστήνει.

Η Ελληνική νομοθεσία αναγνωρίζει το Δήμο ως τον αποκλειστικό ιδιοκτήτη και διαχειριστή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σε αυτό το πλαίσιο οι όποιες ενέργειες του σωματείου είναι επικουρικές σε αυτές του Δήμου. Για να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους στον Δήμο καλέστε στο 22943 20957 καθημερινά 08:00-14:00.

Από την ίδρυση, οι εθελοντές του σωματείου έχουν παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της περιοχής, έχουν κάνει πάνω από 300 επιτυχημένες υιοθεσίες μέσω του προγράμματος υιοθεσιών αλλά και μέσω ημερών υιοθεσίας που διοργανώνουν περιστασιακά στην παραλία της Νέας Μάκρης και έχουν ζητήσει τη δίωξη ατόμων που κακοποιούν ζώα, όπως και τοπικών παράνομων εκτροφέων.

Επιπλέον οι εθελοντές έχουν περιθάλψει, σιτίσει, εμβολιάσει και διασώσει πολλά ζώα, έχουν απαντήσει σε καταγγελίες με επί τόπου παρέμβαση και έχουν δημοσιοποιήσει ατοπήματα του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Μαραθώνα.

Το σωματείο δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ή ενδιαίτημα για φιλοξενίες και δεν είναι καταφύγιο. Όλα τα ζώα παραμένουν σε σπίτια και αυλές εθελοντών μέχρι να γίνουν καλά και μετά επιστρέφουν στις γειτονιές τους εκτός φυσικά αν υιοθετηθούν.

Για την κάλυψη των σκοπών του, εκτός από τις ετήσιες συνδρομές των τακτικών μελών του, το σωματείο δέχεται και δωρεές σε χρήματα ή σχετικά είδη (πχ. τροφές) και διοργανώνει φιλοζωικά μπαζάαρ στα οποία πωλούνται αντικείμενα προσφοράς των φίλων που πρόσκεινται στην ίδια ιδέα: την καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή.

Τι είναι ένα σωματείο, τι σημαίνει εθελοντής και τι μέλος του;

Τα σωματεία γενικότερα δεν είναι τίποτα άλλο από την ένωση μερικών ανθρώπων με κοινό συμφέρον ή στόχο. Ίσως τα έχετε ακούσει και ως συλλόγους.  Εκτός από τους φιλοζωικούς συλλόγους υπάρχουν και εκείνοι που ασχολούνται με κοινωνικές δράσεις κλπ.

Εθελοντής του σωματείου θεωρείται αυτομάτως οποιοσδήποτε βοηθά και προστατεύει τα ζώα συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στον κοινό σκοπό. Αν για παράδειγμα κάποιος βρει ένα χτυπημένο αδέσποτο ζώο και το πάει στον κτηνίατρο, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του χωρίς να μετακυλήσει ευθύνες σε άλλους. Μια ομάδα εθελοντών όμως μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στη μεταφορά του ζώου πίσω στο περιβάλλον του, στην εύρεση οικονομικών πόρων για την κάλυψη των κτηνιατρικών εξόδων ή στην εύρεση μόνιμης υιοθεσίας μέσω του προγράμματος υιοθεσιών, με λίγα λόγια να μοιραστεί την ευθύνη πράττοντας παράλληλα το καλύτερο για το ζώο. Μάθετε πως μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε σαν εθελοντές.

Μέλος του σωματείου γίνεται εκείνος που πληρώνει το σχετικό ποσό για την ετήσια εγγραφή του (15€/χρόνο) και θέλει να στηρίξει έτσι και οικονομικά την ομαδική προσπάθεια που γίνεται―τα χρήματα πάνε για εμβόλια, στειρώσεις, τροφές, τακτικά και έκτακτα κτηνιατρικά περιστατικά όπως χειρουργεία. Επίσης μέλος γίνεται όποιος επιθυμεί την συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, δηλαδή στον πυρήνα του σωματείου που τα οργανώνει όλα αυτά. Οποιοδήποτε  μέλος μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για το ΔΣ και να εκλεγεί στις ετήσιες εκλογές του σωματείου.

Μη κερδοσκοπικό εθελοντικό φιλοζωικό σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη» | Animal welfare society of Marathon | Αρ. αναγν. 17/2014

Το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη» απαρτίζεται από εθελοντές πολίτες και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο καλλικρατικό Δήμο Μαραθώνα και συγκεκριμένα στα δημοτικά διαμερίσματα Μαραθώνα και Νέας Μάκρης όπως και στις κοινότητες Γραμματικού και Βαρνάβα.

Σκοποί του Σωματείου

 1. Η καλλιέργεια πνεύματος σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή.
 2. Η διάδοση της ζωοφιλίας και της προστασίας των ζώων, δεσποζομένων, αδέσποτων και αγρίων, ο στιγματισμός κάθε βαρβαρότητας και βασανισμού ζώου, η καταπολέμηση της εχθρότητας, της βάναυσης εκμετάλλευσης και κάθε αρνητικής εκδήλωσης εναντίον ζώων, η διαπαιδαγώγηση των νέων και η πληροφόρηση των πολιτών μέσω προγραμμάτων που αφορούν τα ζώα και η ευαισθητοποίηση και προώθηση φίλων αισθημάτων των ανθρώπων προς τα ζώα με κάθε μέσο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
 3. Η περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφίας σε συνεργασία με τον αρμόδιο Εποπτεύοντα Δήμο, η περίθαλψη και η υιοθεσία αδέσποτων ζώων που διαβιούν εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαραθώνα και των γειτονικών Δήμων.
 4. Η συνεργασία με τις αρμόδιες Δημοτικές και κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία, περίθαλψη και επαναφορά στο φυσικό τους περιβάλλον αδέσποτων ζώων συντροφίας.
 5. Η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφίας σύμφωνα με το Νόμο.
 6. Η συνδρομή σε κτηνιάτρους κατά την παροχή υπηρεσιών κτηνιατρικής αρωγής σε αδέσποτα ή άγρια ζώα και η συνεργασία με αυτούς και όσους επιτηδευματίες ασχολούνται με τα ζώα, με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση του κοινού για θέματα φροντίδας, προστασίας και περιποίησης αδέσποτων ή άγριων ζώων.
 7. Η εκπροσώπηση του Σωματείου σε κάθε είδους φιλοζωικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, συνέδρια και επιτροπές και η συνεχής παρουσία και συμμετοχή του όπου απαιτείται.
 8. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα και των γειτονικών δήμων σχετικά με ζητήματα ευζωίας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 4039/2012.
 9. Η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων ή οργανισμούς, που αναπτύσσουν συναφείς φιλοζωικές δραστηριότητες ή έχουν αντίστοιχες αρμοδιότητες.
 10. Η συμπαράσταση προς τα μέλη του Σωματείου και προς κάθε φιλόζωο.
 11. Η προβολή όλων των δραστηριοτήτων του Σωματείου.
 12. Η διάθεση χρηματικών ποσών εκ των πόρων του Σωματείου για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
 13. Η αθλοθέτηση ειδικών τιμητικών διακρίσεων και βραβείων σε φιλοζώους και ιδιοκτήτες εκλεκτών κατοικιδίων ζώων και η βράβευση προσώπων που έχουν προσφέρει στο Σωματείο.
 14. Η διοργάνωση εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, σεμιναρίων, χοροεσπερίδων και εκδρομών.
 15. Η ίδρυση γραφείων, εντευκτηρίων και παραρτημάτων του Σωματείου.

Τα μέσα για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου

 1. Η επί τόπου επέμβαση και συνδρομή από τα μέλη του όπου και όταν απαιτείται, αυτόκλητα ή κατόπιν πρόσκλησης και σε συνεργασία με δημόσιες αρχές ή φιλόζωους ιδιώτες.
 2. Η συνεργασία με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και φορέα, που επιδιώκει σκοπούς συναφείς με αυτούς του Σωματείου.
 3. Η εκτύπωση εντύπων και η οργάνωση ομιλιών, συζητήσεων, σεμιναρίων, μαθημάτων, παραστάσεων, προβολών και άλλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους ή σχολεία, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με ζητήματα ζωοφιλίας και η διενέργεια δημοσιεύσεων στον ελληνικό και ξένο τύπο.Η διενέργεια εκθέσεων, διαλέξεων, ανακοινώσεων, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σχετικά με δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πλαίσιο των σκοπών του.
 4. Κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, το οποίο σύμφωνα με την κρίση της Γ.Σ. και του Δ.Σ. θα κριθεί απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.