17 Ιούν

Υποψηφιότητες ΔΣ & ΕΕ 2021

Μετά την ανακοίνωση στις 29/5/2021 για διεξαγωγή εκλογών και το κάλεσμα για υποψηφιότητες, ανακοινώνουμε τα μέλη που θα εμφανιστούν στα ψηφοδέλτια για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή. 

Υποψήφιοι για το ΔΣ με αλφαβητική σειρά:

 • ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΓΚΕΛΥ)
 • ΚΑΜΠΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
 • ΚΑΜΠΟΥΚΟΥ ΣΟΦΙΑ
 • ΚΕΒΕΖΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΑΛΕΚΑ ΡΟΡΥ)
 • ΚΟΚΟΡΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ
 • ΜΠΑΖΙΓΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (ΑΓΓΕΛΙΝΑ)
 • ΜΠΑΤΡΗ ΕΛΕΝΗ (ΛΕΝΑ)
 • ΜΠΑΤΡΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (ΧΡΥΣΑ)

Υποψήφιοι για την ΕΕ με αλφαβητική σειρά:

 • ΚΟΥΖΙΤΣ ΙΣΑΒΕΛΛΑ
 • ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
 • ΣΟΦΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
 • ΧΡΥΣΙΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΝΕΣΣΑ)
29 Μαΐ

Τακτική Γενική Συνέλευση και Εκλογές ΔΣ 2021

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Μαραθώνα ανακοινώνει την διεξαγωγή τακτικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν δικαίωμα να παρευρεθούν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου.

Η ΓΣ θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 στις 11 το πρωί στο κυλικείο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Μάκρης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.

Δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΓΣ έχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα μέλη μπορούν να ανανεώσουν την συνδρομή τους κατά την άφιξή τους στο χώρο διεξαγωγής ή νωρίτερα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:
– Έγκριση νέων μελών
– Έγκριση απολογισμού έργου ΔΣ για το έτος 2020
– Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού

Επίσης:
– Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου
– Εκλογή νέας Ελεγκτικής Επιτροπής

Δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας για τα δύο σώματα του ΔΣ και της ΕΕ έχουν τα ταμειακώς ενήμερα τακτικά μέλη. Οι κάλπες ανοίγουν μετά το πέρας της ΓΣ και κλείνουν στις 4:30 της ίδιας ημέρας. 

Υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν έως τις 10 Ιουνίου 2021.

Η ΓΣ είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της είναι υποχρέωση των μελών ώστε να εκφράζεται δημοκρατικά η γνώμη της πλειοψηφίας.

27 Φεβ

Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση 2021

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Μαραθώνα «Η Κοίτη» ανακοινώνει την διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν δικαίωμα να παρευρεθούν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου.

Η ΓΣ θα γίνει την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, ώρα 18:30 (απόγευμα), διαδικτυακά στην εφαρμογή Messenger. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο.

Δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΓΣ έχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα μέλη μπορούν να ανανεώσουν την συνδρομή τους για την συμμετοχή τους στην ΓΣ της 14/03/2021 έως και την Παρασκευή 12/03/2021 ώστε να τους παρασχεθεί δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικτυακή διαδικασία. Επίσης θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Messenger.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ – μόνο θέμα:

 • Παράταση θητείας ΔΣ έως την 31/07/2021 λόγω δυσχέρειας πραγματοποιήσεως τακτικής ΓΣ απολογισμού θητείας ΔΣ και αρχαιρεσιών εκλογής νέου ΔΣ με φυσική παρουσία των μελών του Σωματείου.

Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην ΓΣ έχουν τα ταμειακώς ενήμερα τακτικά μέλη.

Η ΓΣ είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της είναι υποχρέωση των μελών ώστε να εκφράζεται δημοκρατικά η γνώμη της πλειοψηφίας.

Για το ΔΣ – η Πρόεδρος Γκέλυ Βασιλειάδου ( 27/02/2021 )

13 Αυγ

Διακοπές με το σκύλο!

Διακοπές με τον σκύλο! Και τώρα τι γίνεται;

Οι διακοπές με τον σκύλο μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές και ξένοιαστες, γεμάτες τρελό παιχνίδι, εξερεύνηση και πολύ γέλιο.
Ιδιαίτερα αν ο σκύλος σας είναι υπάκουος και κοινωνικός, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα σας προβληματίσει και πιθανότατα θα κλέψει τις καρδιές των παρευρισκομένων.

Tι θα πρέπει να προνοήσει ο υπεύθυνος κηδεμόνας προκειμένου να αποφύγει τις εκπλήξεις;

Καταρχήν μην ξεχάσετε

 • τα μπολάκια φαγητού και νερού,
 • το λουρί της βόλτας του και ίσως ένα πιο μακρύ σκοινί/αλυσίδα σε περίπτωση που χρειαστεί να τον δέσετε κάπου,
 • κολάρο με χαραγμένη ταυτότητα με τα στοιχεία του κηδεμόνα,
 • ένα φίμωτρο (το οποίο είναι υποχρεωτικό σε πλοία και τρένα),
 • τα αντιπαρασιτικά (αμπούλες ή/και κολάρο),
 • το σαμπουάν και την βούρτσα του,
 • το κρεβατάκι του, καθώς και μια
 • πετσέτα για μπάνιο ή και μια ψάθα για την παραλία.
 • Επίσης, τα αγαπημένα του παιχνίδια, λιχουδιές και
 • σακούλες συλλογής περιττωμάτων.
 • Οπωσδήποτε να πάρετε το βιβλιάριο εμβολιασμών του, και
 • αν δεν το έχετε ήδη κάνει, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για το ηλεκτρονικό τσιπάρισμα του ζώου. Η ηλεκτρονική σήμανση δεν είναι μόνο υποχρεωτική βάσει νομοθεσίας, αλλά θα σας γλυτώσει και από μεγάλη ταλαιπωρία σε περίπτωση που χάσετε τον σκύλο σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.
 • Εφόσον ο σκύλος σας λαμβάνει κάποια ειδική θεραπεία (πχ για θυρεοειδή ή καλαζάρ) μην ξεχάσετε τα φάρμακα του. Είναι πολύ χρήσιμο επίσης να ετοιμάσετε και ένα μίνι φαρμακείο σε περίπτωση απρόοπτων καταστάσεων (πχ τσιμπήματα, από έντομα, χάπια για ναυτία, χάπια για διάρροια, αντισηπτικό, βαμβάκι, γάζες, ατροπίνη (σε περίπτωση που φάει κάτι δηλητηριώδες) κτλ. Για οποιαδήποτε κατάσταση, πχ εμετό, διάρροια, δηλητηρίαση, συμπτώματα θερμοπληξίας εννοείται πως θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, οπότε θα πρέπει να έχετε εύκαιρο το τηλέφωνο του.

Με τι να ταξιδέψω και πώς;

Ταξίδι με αυτοκίνητο: Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο, εντούτοις, αν ο δικός σας σκύλος είναι ανήσυχος, είναι προτιμότερο να τον δέσετε για να μην κινδυνεύσετε.
Ανάλογα με τον βαθμό δυσφορίας του επίσης, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, ίσως χρειαστεί να του χορηγήσετε χάπια για την ναυτία.
Εννοείται πως θα πρέπει να αποφύγετε να ταξιδέψετε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.

Ταξίδι με τρένο: Τα μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν σε κλουβί μεταφοράς μαζί σας, διαφορετικά με κλουβί μεταφοράς στην σκευοφόρο.

Ταξίδι με αεροπλάνο: υπάρχει ειδικό αντίτιμο για το ταξίδι με αεροπλάνο.
Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ταξιδεύουν στον χώρο αποσκευών σε ειδικό κλουβί μεταφοράς ανάλογα με το μέγεθος τους.
Οι μικρόσωμοι σκύλοι ταξιδεύουν στην καμπίνα του αεροσκάφους μαζί με τον κηδεμόνα τους.
Σε κάθε περίπτωση πριν το ταξίδι σας οφείλετε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία, αλλά και με τα προξενεία και πρεσβείες της χώρας προορισμού αλλά και με τον κτηνίατρο σας, προκειμένου να ενημερωθείτε.

Ταξίδι με πλοίο: Οι σκύλοι ταξιδεύουν είτε μαζί σας στο κατάστρωμα με φίμωτρο και λουράκι, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Δυστυχώς ανάλογα με την ακτοπλοϊκή εταιρεία, οι εξωτερικοί χώροι φύλαξης μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση.
Επίσης, αν το ταξίδι σας είναι πολύωρο, κάποιες εταιρείες διαθέτουν καμπίνες όπου επιτρέπονται τα κατοικίδια.

Με λεωφορείο: Δυστυχώς έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά ανά την Ελλάδα σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι.
Ο νόμος αναφέρει ότι επιτρέπονται τα μικρόσωμα σκυλιά σε κλουβάκι μεταφοράς, όμως για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, επικοινωνήστε και ενημερώστε πώς θα ταξιδεύετε με σκύλο.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη πως δεν είναι όλοι φιλόζωοι, οπότε δεν θα πρέπει να δίνετε δικαιώματα.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει, για τους σκοπούς της αρμονικής συμβίωσης, να μην αφήνουμε τον σκύλο μας να γαβγίζει ανεξέλεγκτα, να κυκλοφορεί πάντοτε με τον οδηγό του και όχι ελεύθερος, και να μαζεύουμε επιμελώς τις ακαθαρσίες του.
Αν ο σκύλος σας λατρεύει τη θάλασσα, επιλέξτε μια παραλία μακριά από τους υπόλοιπους λουόμενους και σίγουρα όχι τις οργανωμένες πολυσύχναστες παραλίες.
Εντούτοις, αν κάποιος παραπονεθεί, καλό θα είναι να αποφύγετε τις συγκρούσεις και να απομακρύνετε τον σκύλο σας από τη θάλασσα, αλλά όχι από την παραλία, καθώς βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας (ν. 4039/2012) επιτρέπεται ο περίπατος των σκύλων σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, πάντα με τον οδηγό τους,

Pet Friendly παραλίες

Σε κάποια νησιά υπάρχουν συγκεκριμένες παραλίες όπου επιτρέπεται το κολύμπι των τετράποδων μας (πχ. στη Μυτιλήνη, το δεξί κομμάτι της παραλίας στην Ερεσσό, στην Ιθάκη οι παραλίες Ταμπακαριό και Βαθύ, στην Πάρο η παραλία Κροτήρι κλπ).
Στο ίντερνετ θα βρείτε και άλλες παρόμοιες παραλίες οι οποίες καταγράφονται ως pet friendly.
Εντούτοις, ακόμα και αν ο σκύλος μας λατρεύει τη θάλασσα, σίγουρα δεν αντέχει την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, οπότε φροντίστε να επισκέπτεστε την παραλία είτε τις πρωινές είτε τις απογευματινές ώρες, και να έχετε πάντα μαζί σας άφθονο νερό.

Pet Friendly Καταλύματα

Αντίστοιχα, υπάρχουν διάφορα καταλύματα όπου επιτρέπεται η διαμονή με τα κατοικίδια, αλλά και πάλι θα πρέπει να το επιβεβαιώσετε πριν την κράτηση σας.
Με την άφιξή σας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, ετοιμάστε τη γωνιά του τετράποδου φίλου σας, με το κρεβατάκι και τα μπολάκια του, και επιτρέψτε του να εξοικειωθεί με τον χώρο και να εξερευνήσει.
Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με γάτα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παράθυρα, τις πόρτες/μπαλκονόπορτες και τις σίτες!

Φυσικά τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά αν επιλέξετε να επισκεφτείτε ένα από τα πολλά οργανωμένα camping της χώρας μας.
Τα κατοικίδια επιτρέπονται σε όλα τα camping, και φυσικά ο σκύλος σας θα λατρέψει το γεγονός ότι η παρουσία του επιτρέπεται παντού!
Βέβαια, καλό θα ήταν να μην επιλέξετε αυτή τη λύση διακοπών αν ο σκύλος σας είναι επιθετικός όταν βλέπει άλλους ανθρώπους, παιδιά ή ζώα, ή εάν είναι φωνακλάς και μη κοινωνικοποιημένος

Τι γίνετε όμως όταν δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε με τον τετράποδο φίλο μας;

Αναμφίβολα υπάρχουν φορές που είτε δεν μπορούμε είτε δεν θέλουμε να ταξιδέψουμε με το κατοικίδιο μας.
Σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε;
Ποιός θα το φροντίσει;
Πού θα το αφήσουμε;

Όσοι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων διαθέτουν κάποιο συγγενή η φίλο, η απόφαση δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και εξαιρετικά βολική και ανέξοδη!

Για τους υπόλοιπους, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η πανσιόν μικρών ζώων, ή αλλιώς τα ξενοδοχεία σκύλων, τα οποία όχι μόνο αναλαμβάνουν την φύλαξη και σίτιση των τετράποδων φίλων μας, αλλά κάποια από αυτά προσφέρουν παράλληλα διάφορες άλλες υπηρεσίες όπως παραλαβή του σκύλου από το σπίτι, καλλωπισμό, δραστηριότητες εκτόνωσης, ακόμα και πισίνα για μπάνιο!
Πριν καταλήξετε στην κατάλληλη πανσιόν, επιβάλλεται να ζητήσετε να δείτε τον χώρο που θα ζει ο σκύλος ή η γάτα σας, καθώς και να ενημερωθείτε για το ημερήσιο πρόγραμμά του και το πλήρες πακέτο διακοπών του.

Κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις είναι οι ακόλουθες:

 • H πανσιόν χρησιμοποιεί αλυσίδες;
 • Ο σκύλος θα έχει την ευκαιρία να παίξει, εκτονωθεί, κοινωνικοποιηθεί και αν ναι, πώς και πόσο συχνά;
 • Με τι είδους τροφή θα σιτίζεται ο σκύλος ή η γάτα σας;
 • Πόση ώρα την ημέρα θα είναι περιορισμένος;

Ενδεικτικά, κάποιες πανσιόν που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η κτηνιατρική υπηρεσία είναι το El Coyote στο Μαραθώνα και το Pallini Kennels στην Παλλήνη.

Ελπίζουμε όλες οι παραπάνω πληροφορίες να φανούν χρήσιμες.

Τι άλλο μένει να πούμε;

Μένει να σας ευχηθούμε να απολαύσετε τις διακοπές σας!

Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα για την ιστοσελίδα welovemarathon.gr

10 Μαρ

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών 2020

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

 • Βασιλειάδου Γκέλυ ψήφοι 40
 • Χατζή Ελένη ψήφοι 34
 • Δημαντώνη Ελευθερία ψήφοι 32
 • Ζουμπουλόγλου Ιωάννα ψήφοι 28
 • Μυλωνά Αικατερίνη ψήφοι 28
 • Κεβεζέ Αλεξάνδρα ψήφοι 26
 • Κατσιμίγα Λίνα ψήφοι 25

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ:

 • Μπάτρη Χρύσα ψήφοι 22
 • Πέτσας Νικόλαος 18

Για την Ελεγκτική Επιτροπή:

 • Παναγοπούλου Δέσποινα ψήφοι 33
 • Μπαζίγου Αγγελική ψήφοι 30
 • Καρολίδου Βένια 27

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ:

 • Χρυσίνα Βανέσσα

Το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τα μέλη του στις παρακάτω θέσεις:

Πρόεδρος: Βασιλειάδου Γκέλυ ψήφοι 3
Αντιπρόεδρος: Κεβεζέ Αλεξάνδρα ψήφοι 3
Γενική Γραμματέας: Ζουμπουλόγλου Ιωάννα ψήφοι 5
Ταμίας: Μυλωνά Αικατερίνη ψήφοι 4

Μέλη: Χατζή Ελένη, Δημαντώνη Ελευθερία, Κατσιμίγα Λίνα
Αναπληρωματικά Μέλη: Μπάτρη Χρύσα, Πέτσας Νικόλαος

Κατόπιν παραιτήσεων της κας Ιωάννας Ζουμπούλογλου, Γ. Γραμματέως, και της κας Αικατερίνης Μυλωνά, Ταμία, αντικαταστάθηκαν αντιστοίχως βάσει Καταστατικού με τον κο Νικόλαο Πέτσα στην θέση του Γ. Γραμματέα και την κα Χρυσούλα Μπάτρη στην θέση του Ταμία.
Κατόπιν παραιτήσεως του κου Νικολάου Πέτσα από τη θέση του Γ.Γραμματέα, στη θέση του ως Γ.Γραμματέας τοποθετήθηκε η κα Δημαντώνη Ελευθερία ενώ ο κος Πέτσας Νικόλαος συνεχίζει ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Βασιλειάδου Γκέλυ
Αντιπρόεδρος: Κεβεζέ Αλεξάνδρα ψήφοι 3
Γενική Γραμματέας: Δημαντώνη Ελευθερία
Ταμίας: Μπάτρη Χρύσα

Μέλη: Χατζή Ελένη, Πέτσας Νικόλαος, Κατσιμίγα Λίνα

20 Φεβ

Τακτική Γενική Συνέλευση και Εκλογές ΔΣ 2020

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Μαραθώνα ανακοινώνει την διεξαγωγή τακτικής Γενικής Συνέλευσης στην οποία, σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν δικαίωμα να παρευρεθούν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου (319 μέλη).

Η ΓΣ θα γίνει την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, ώρα 11 το πρωί με 12 το μεσημέρι, στο πολιτιστικό κέντρο «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ» στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 την ίδια ώρα.

Δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΓΣ έχουν τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα μέλη μπορούν να ανανεώσουν την συνδρομή τους κατά την άφιξή τους στο χώρο διεξαγωγής.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ:
– Έγκριση νέων μελών
– Έγκριση απολογισμού έργου ΔΣ για το έτος 2019
– Έγκριση οικονομικού προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού

Επίσης:
– Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου
– Εκλογή νέας Ελεγκτικής Επιτροπής

Οι αρχαιρεσίες για τις εκλογές θα ξεκινήσουν στις 12:00 και θα τελειώσουν στις 17:00.

Δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας για τα δύο σώματα του ΔΣ και της ΕΕ έχουν τα ταμειακώς ενήμερα τακτικά μέλη. 

Η ΓΣ είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της είναι υποχρέωση των μελών ώστε να εκφράζεται δημοκρατικά η γνώμη της πλειοψηφίας.

14 Απρ

Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ από τις 4 το απόγευμα επανερχόμαστε στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης για μια ακόμα ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων! Θα είμαστε εκεί με μερικούς απ’ τους μικρούς μας φίλους που αναζητούν οικογένεια, στην είσοδο του Ναυτικού Ομίλου Νέας Μάκρης.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά εμάς, να δείτε τα ζωάκια και να μάθετε περισσότερα για το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα.

Μπορείτε να δείτε όλα τα ζωάκια του σωματείου που αναζητούν οικογένεια και στην ειδική ενότητα του site μας.

Στην εκδήλωση επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένα αδέσποτα ζώα.

09 Απρ

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Καλοκαιρινό Bazaar! Συλλογή αντικειμένων

Μέχρι και τις 4/5 μαζεύουμε αντικείμενα για το καλοκαιρινό μας Bazaar. Αν έχετε αντικείμενα που θέλετε να δωρίσετε, μπορείτε να τα αφήσετε στα σημεία συλλογής:

 • Cane Bagno, Σαράφη 31, Νέα Μάκρη
 • PET HUG, Διασταύρωση Ραφήνας

Ευχαριστούμε!

08 Απρ

Ολοκληρώθηκε άλλη μια ημέρα υιοθεσίας αδέσποτων

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Με μεγάλη χαρά είδαμε πως το κάλεσμά μας στην Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων που διοργανώσαμε την Κυριακή 7 Απριλίου στο μικρό παρκάκι στο λιμάνι της Νέας Μάκρης, είχε μεγάλη ανταπόκριση!

Η προσπάθειά μας να βρεθούν οικογένειες για όσους περισσότερους αδέσποτους σκύλους δεν σταματά ποτέ. Σκοπός μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός, τουλάχιστον για την περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, και να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε ο κόσμος να γνωρίζει που μπορεί να βρει ένα αδέσποτο σκυλάκι για να υιοθετήσει σε περίπτωση που το επιθυμεί.

Η επιμονή μας για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν σταματάει στην εύρεση υιοθεσίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ονειρευόμαστε ένα μέλλον στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδέσποτα να υποφέρουν στους δρόμους από την ασιτία, τις ασθένειες, τα ατυχήματα και την αβεβαιότητα.

Η εκδήλωση αυτή είναι πάντα μια γιορτή αλλά και μια υπενθύμιση ότι η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα μας. Δεν θα πάψουμε ποτέ να πιέζουμε τους αρμόδιους και τις Αρχές, ούτε θα πάψουμε να δίνουμε λύσεις και να ενημερώνουμε τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, φιλόζωους και μη, για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα.

Σας περιμένουμε στην επόμενη Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων! Ας βάλουμε τις δυνάμεις μας να βρούμε σπίτι σε όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούμε και παράλληλα ας είμαστε σωστοί κηδεμόνες, ας στειρώσουμε πρώτα τα δικά μας ζώα, ας τους βάλουμε τσιπ, ας γίνουμε υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι.

05 Απρ

Συνάντηση με τον Δήμο Μαραθώνα για το φαινόμενο της αύξησης των αδέσποτων

Μετά από πρόσκληση του αντιδημάρχου και προέδρου της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Μαραθώνα κ. Ζαγάρη, παρευρέθησαν τα 2 μέλη που εκπροσωπούν το σωματείο μας, η πρόεδρος κα Μαρία Προδρόμου και η αντιπρόεδρος κα Ελένη Χατζή στην συνεδρίαση που έγινε στις 4 Απριλίου 2019.

Εκεί συζητήθηκαν δύο θέματα και συγκεκριμένα η προοπτική αύξησης του κονδυλίου που διαθέτει ο Δήμος Μαραθώνα για την φροντίδα και την σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στον Δήμο μας.

Για το πρώτο θέμα ο κ. Ζαγάρης απάντησε πως ο προϋπολογισμός των 24.600€, ποσό που κάθε χρόνο διατίθεται για την στείρωση, τον εμβολιασμό, την σίτιση και επείγοντα περιστατικά που αφορούν τα αδέσποτα του Δήμου μας, έχει ήδη σταλεί προς επικύρωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Ως εκ τούτου για να αλλάξει θα πρέπει να αιτηθούμε την αναμόρφωσή του από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Κοροβέση.

Συμφωνήθηκε να γίνει η σχετική αίτηση και είμαστε σε αναμονή για την απάντηση.

Για το δεύτερο θέμα του φαινομένου της αύξησης των αδέσποτων στον Δήμο μας, εκφράστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις βάσει της καθημερινότητας την οποία ζουν οι εθελοντές του σωματείου μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις δεκάδες εγκαταλείψεις κουταβιών και ενήλικων σκύλων.

Πέρα από την οικονομική ανέχεια που έχει οδηγήσει διάφορους στην εγκατάλειψη του ζώου τους, μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων δεν επιθυμούν τις γέννες των δικών τους ζώων και τις πετούν ακόμα και στα σκουπίδια.

Κατά δεύτερον, ο μεγάλος αριθμός τσοπανόσκυλων που ανακαλύπτονται εγκαταλειμμένα σε εβδομαδιαία βάση, υποδεικνύει ότι πηγή των κουταβιών είναι σκύλοι αυτής της ράτσας που βρίσκονται στην κατοχή των 80 και πλέον βοσκών που δραστηριοποιούνται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαραθώνα.

Η λύση που προτείνει το σωματείο μας και είναι πάγιο αίτημά μας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου, κάτι που ορίζει ο νόμος 4039/12 για όλους τους δήμους της χώρας και δεν αποτελεί δική μας, αβάσιμη έμπνευση.

Η απάντηση σε τι θα ωφελήσει η ύπαρξη τέτοιας υπηρεσίας στον δήμο, δίνεται εκτενώς από το δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο ανήκουμε, την Πανελλαδική Περιβαλλοντική & Φιλοζωική Ομοσπονδία. Σε γενικές όμως γραμμές, αν λειτουργεί μια τέτοια νόμιμη εγκατάσταση ο αριθμός των στειρώσεων που θα γίνονται εκεί θα πολλαπλασιαστεί εκθετικά. Αυτή τη στιγμή οι στειρώσεις γίνονται σε ιδιώτες που κάνουν σύμβαση με τον δήμο και η χωρητικότητά τους είναι περιορισμένη, αναλογεί δε στο ύψος του κονδυλίου που έχει διαθέσει ο δήμος.

Επιπλέον, για το δημοτικό κτηνιατρείο, στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών οµάδων όπως ΑΜΕΑ µε ποσοστό αναπηρίας µεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, µονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Ο.Α.Ε.∆., οι διαβιούντες µε το επίδοµα της Πρόνοιας, οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται µε το κόστος µόνο του ηλεκτρονικού µέσου σήµανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζηµίως όταν η σήµανση του ζώου πραγµατοποιείται στο δημοτικό κτηνιατρείο.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ίδρυση του είναι πολλά, συμφωνήθηκε όμως να ξεκινήσει μία πρώτη επαφή από κοινού της Διευθύντριας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα και της κτηνιάτρου της πενταμελούς επιτροπής, με την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση των πρώτων για την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Παράλληλα ζητήθηκε γραπτή έκθεση με προϋπολογισμό από κτηνίατρο, η οποία θα κατατεθεί μαζί με την ενημέρωση που θα έχει αποκτηθεί από την Περιφέρεια, σαν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να περάσει ή να απορριφθεί η δημιουργία του δημοτικού κτηνιατρείου.

Συζητήθηκε επίσης ότι η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων και κυρίως των σκύλων, είναι τόσο μεγάλο φαινόμενο γιατί οι ιδιοκτήτες δεν σημαίνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους όπως ορίζει η νομοθεσία και γιατί κανείς δεν κάνει ελέγχους επί τούτου ούτε έχουν βεβαιωθεί ποτέ τέτοια πρόστιμα.

Προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της και η Δημοτική Αστυνομία, συναρµόδιο όργανο για την βεβαίωση των παραβάσεων του Ν. 4039/12 από την ψήφιση του άρθρου 54 του Ν. 4483/17 στις 31/7/17.

Ο κ. Μπερτόλης, τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Μαραθώνα, ερωτήθηκε την ίδια μέρα από την πρόεδρό μας κα Μαρία Προδρόμου:

 • Πόσες καταγγελίες έχει δεχτεί η Δημοτική Αστυνομία σχετικές με ζώα; (Η απάντηση ήταν «πολλές».)
 • Πόσες παραβάσεις έχει βεβαιώσει η Δημοτική Αστυνομία σχετικές με ζώα; (Η απάντηση ήταν «καμία»)
 • Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι τσιπ σε δεσποζόμενα ζώα μετά την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα στις 23/10/17 για προμήθεια των ειδικών συσκευών (scanner);
 • Πως θα γίνονται οι έλεγχοι; Θα αφορούν μόνο στην ύπαρξη του τσιπ (Ν. 4235/14, αρ. 46, παρ. 2ε) ή θα γίνεται και διασταύρωση του αριθμού στο μητρώο του Δήμου για να βεβαιώνονται πρόστιμα που σχετίζονται με την παράληψη προσκόμισης αντιγράφου του σχετικού πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (Ν. 4235/14, άρ. 46, παρ. 3γ);

Επειδή η «πληγή» των αδέσποτων δεν θα κλείσει αν δεν υπάρξει παράλληλα έλεγχος σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, το σωματείο θα πιέζει πάντα γιατην επιβολή της νομοθεσίας από τις αρμόδιες Αρχές.