05 Απρ

Συνάντηση με τον Δήμο Μαραθώνα για το φαινόμενο της αύξησης των αδέσποτων

Μετά από πρόσκληση του αντιδημάρχου και προέδρου της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Μαραθώνα κ. Ζαγάρη, παρευρέθησαν τα 2 μέλη που εκπροσωπούν το σωματείο μας, η πρόεδρος κα Μαρία Προδρόμου και η αντιπρόεδρος κα Ελένη Χατζή στην συνεδρίαση που έγινε στις 4 Απριλίου 2019.

Εκεί συζητήθηκαν δύο θέματα και συγκεκριμένα η προοπτική αύξησης του κονδυλίου που διαθέτει ο Δήμος Μαραθώνα για την φροντίδα και την σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στον Δήμο μας.

Για το πρώτο θέμα ο κ. Ζαγάρης απάντησε πως ο προϋπολογισμός των 24.600€, ποσό που κάθε χρόνο διατίθεται για την στείρωση, τον εμβολιασμό, την σίτιση και επείγοντα περιστατικά που αφορούν τα αδέσποτα του Δήμου μας, έχει ήδη σταλεί προς επικύρωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Ως εκ τούτου για να αλλάξει θα πρέπει να αιτηθούμε την αναμόρφωσή του από τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Κοροβέση.

Συμφωνήθηκε να γίνει η σχετική αίτηση και είμαστε σε αναμονή για την απάντηση.

Για το δεύτερο θέμα του φαινομένου της αύξησης των αδέσποτων στον Δήμο μας, εκφράστηκαν τεκμηριωμένες απόψεις βάσει της καθημερινότητας την οποία ζουν οι εθελοντές του σωματείου μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις δεκάδες εγκαταλείψεις κουταβιών και ενήλικων σκύλων.

Πέρα από την οικονομική ανέχεια που έχει οδηγήσει διάφορους στην εγκατάλειψη του ζώου τους, μεγάλη ευθύνη έχουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων δεν επιθυμούν τις γέννες των δικών τους ζώων και τις πετούν ακόμα και στα σκουπίδια.

Κατά δεύτερον, ο μεγάλος αριθμός τσοπανόσκυλων που ανακαλύπτονται εγκαταλειμμένα σε εβδομαδιαία βάση, υποδεικνύει ότι πηγή των κουταβιών είναι σκύλοι αυτής της ράτσας που βρίσκονται στην κατοχή των 80 και πλέον βοσκών που δραστηριοποιούνται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μαραθώνα.

Η λύση που προτείνει το σωματείο μας και είναι πάγιο αίτημά μας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου, κάτι που ορίζει ο νόμος 4039/12 για όλους τους δήμους της χώρας και δεν αποτελεί δική μας, αβάσιμη έμπνευση.

Η απάντηση σε τι θα ωφελήσει η ύπαρξη τέτοιας υπηρεσίας στον δήμο, δίνεται εκτενώς από το δευτεροβάθμιο όργανο στο οποίο ανήκουμε, την Πανελλαδική Περιβαλλοντική & Φιλοζωική Ομοσπονδία. Σε γενικές όμως γραμμές, αν λειτουργεί μια τέτοια νόμιμη εγκατάσταση ο αριθμός των στειρώσεων που θα γίνονται εκεί θα πολλαπλασιαστεί εκθετικά. Αυτή τη στιγμή οι στειρώσεις γίνονται σε ιδιώτες που κάνουν σύμβαση με τον δήμο και η χωρητικότητά τους είναι περιορισμένη, αναλογεί δε στο ύψος του κονδυλίου που έχει διαθέσει ο δήμος.

Επιπλέον, για το δημοτικό κτηνιατρείο, στην περίπτωση ευαίσθητων κοινωνικών οµάδων όπως ΑΜΕΑ µε ποσοστό αναπηρίας µεγαλύτερο ή ίσο του 80%, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, µονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Ο.Α.Ε.∆., οι διαβιούντες µε το επίδοµα της Πρόνοιας, οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς επιβαρύνονται µε το κόστος µόνο του ηλεκτρονικού µέσου σήµανσης και οι υπόλοιπες υπηρεσίες προσφέρονται αζηµίως όταν η σήµανση του ζώου πραγµατοποιείται στο δημοτικό κτηνιατρείο.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ίδρυση του είναι πολλά, συμφωνήθηκε όμως να ξεκινήσει μία πρώτη επαφή από κοινού της Διευθύντριας Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα και της κτηνιάτρου της πενταμελούς επιτροπής, με την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση των πρώτων για την δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου.

Παράλληλα ζητήθηκε γραπτή έκθεση με προϋπολογισμό από κτηνίατρο, η οποία θα κατατεθεί μαζί με την ενημέρωση που θα έχει αποκτηθεί από την Περιφέρεια, σαν πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να περάσει ή να απορριφθεί η δημιουργία του δημοτικού κτηνιατρείου.

Συζητήθηκε επίσης ότι η εγκατάλειψη των δεσποζόμενων ζώων και κυρίως των σκύλων, είναι τόσο μεγάλο φαινόμενο γιατί οι ιδιοκτήτες δεν σημαίνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους όπως ορίζει η νομοθεσία και γιατί κανείς δεν κάνει ελέγχους επί τούτου ούτε έχουν βεβαιωθεί ποτέ τέτοια πρόστιμα.

Προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της και η Δημοτική Αστυνομία, συναρµόδιο όργανο για την βεβαίωση των παραβάσεων του Ν. 4039/12 από την ψήφιση του άρθρου 54 του Ν. 4483/17 στις 31/7/17.

Ο κ. Μπερτόλης, τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Μαραθώνα, ερωτήθηκε την ίδια μέρα από την πρόεδρό μας κα Μαρία Προδρόμου:

  • Πόσες καταγγελίες έχει δεχτεί η Δημοτική Αστυνομία σχετικές με ζώα; (Η απάντηση ήταν «πολλές».)
  • Πόσες παραβάσεις έχει βεβαιώσει η Δημοτική Αστυνομία σχετικές με ζώα; (Η απάντηση ήταν «καμία»)
  • Πότε θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι τσιπ σε δεσποζόμενα ζώα μετά την ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα στις 23/10/17 για προμήθεια των ειδικών συσκευών (scanner);
  • Πως θα γίνονται οι έλεγχοι; Θα αφορούν μόνο στην ύπαρξη του τσιπ (Ν. 4235/14, αρ. 46, παρ. 2ε) ή θα γίνεται και διασταύρωση του αριθμού στο μητρώο του Δήμου για να βεβαιώνονται πρόστιμα που σχετίζονται με την παράληψη προσκόμισης αντιγράφου του σχετικού πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (Ν. 4235/14, άρ. 46, παρ. 3γ);

Επειδή η «πληγή» των αδέσποτων δεν θα κλείσει αν δεν υπάρξει παράλληλα έλεγχος σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, το σωματείο θα πιέζει πάντα γιατην επιβολή της νομοθεσίας από τις αρμόδιες Αρχές.