23 Αυγ

Να απαγορευτεί το κυνήγι σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Σέσι.

Με επιστολή μας προς το Δασαρχείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητήσαμε την απαγόρευση του κυνηγιού για τις περιοχές Γραμματικό, Βαρνάβα και Σέσι για 3 χρόνια τουλάχιστον.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η τελευταία δασική πυρκαγιά του Αυγούστου στον γειτνιάζοντα με τον Δήμο Μαραθώνος, Δήμο Ωρωπού, έκαψε σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκταση 29.530 στρεμμάτων.

Η μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή έχει σίγουρα προκαλέσει μετακίνηση της όποιας διασωθείσας πανίδας προς περιοχές του Δήμου Μαραθώνος και συγκεκριμένα προς τις κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού. Για τις συγκεκριμένες περιοχές το Δασαρχείο Πεντέλης είχε εκδόσει παλαιότερα δύο συνεχόμενες Απαγορευτικές Διατάξεις Θήρας λόγω της μεγάλης φωτιάς του 2009, η τελευταία εκ των οποίων έληξε στις 31/5/2016 και έκτοτε δεν εκδόθηκε νέα.

Προκειμένου να προστατευτούν οι μετακινηθέντες πληθυσμοί της πανίδας στις περιοχές του Δήμου Μαραθώνος και μέχρι να επιστρέψουν στις περιοχές του Δήμου Ωρωπού προς αποκατάστασης της ισορροπίας των πληθυσμών τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοζωικού Σωματείου Μαραθώνα ομοφώνως ζήτησε την έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης Θήρας όλων των θηραμάτων, για τρία κυνηγετικά έτη, δηλαδή έως το 2020, για τις περιοχές Βαρνάβα, Σέσι και Γραμματικού.

14 Αυγ

Φωτιά σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Βαρνάβα.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα είναι σε επιφυλακή σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε με την φωτιά σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα. Έχει ήδη συσταθεί ομάδα μεταφοράς ζώων αν χρειαστεί, σε περίπτωση επέκτασης της φωτιάς στο Σέσι Γραμματικού ή αλλού. Όποιος θέλει να μπει στην ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, ας μας στείλει μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook ή email στο [email protected]

Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά για τον τόπο μας, τους συνανθρώπους μας, τις περιουσίες του και φυσικά για τα αδέσποτα ζωάκια μας.