03 Μάι

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο Πλανήτη» στον Τύμβο

Την Τρίτη 2 Μαίου 2017, εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Μαραθώνα παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο Πλανήτη» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.). Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε 60 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τύμβου Μαραθώνα, στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης του ωρολογίου προγράμματος των σχολείων της Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L, Δρ. Μαρία Κοντού. Το πρόγραμμα έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και συνίσταται σε μια διαδραστική παρουσίαση, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε πολλά θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς (ευζωία, αδέσποτα, εγκατάλειψη, κακοποίηση).

Μέσα από την συζήτηση με τα παιδιά καθώς και μαθησιακά εργαλεία (πχ προβολή βίντεο) εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μια ιδιότητα με πολυδιάστατη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της φιλοζωικής παιδείας. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται κι η διδασκαλία προς τους μαθητές της κατανόησης της γλώσσας του σώματος ενός άγνωστου ζώου, έτσι ώστε να το προσεγγίζουν με ασφάλεια.

Οι εθελοντές μας, Βασίλης Αλεξόπουλος (αντιπρόεδρος του σωματείου) και Ντόρις Χαγκενέντερ που παρουσίασαν το πρόγραμμα είχαν εκπαιδευτεί από την ίδια την κα. Κοντού.

Ευχαριστούμε την διευθύντρια του σχολείου κα Αποστολοπούλου για την πρόσκληση, όπως και όλες τις δασκάλες και τους δάσκαλους για την φιλοξενία.

Αν κάποιο άλλο σχολείο επιθυμεί την παρουσίαση του προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.